top of page

Adapazarı (Sakarya)

Akyazı, Erenler, Poyrazlar, Arifiye, Hendek

WhatsApp Image 2024-07-08 at 01.08.16.jpeg

Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı

Sakarya’nın merkezine yakın cennet köşelerden birisi olan Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı, kentin gezilebilecek alanları arasında yer alıyor. İl merkezine 8 kilometre mesafede yer alan park, Adapazarı ilçe sınırları içerisinde konumlanıyor. Genel olarak piknik, dinlenme, doğa yürüyüşü, bisikletle turlama gibi aktiviteler için tercih edilen park, özellikle yaz aylarında büyük ilgi görüyor. Bazı kuş türlerine de ev sahipliği yapan Poyrazlar Gölü Tabiat Parkı’nda, bugüne kadar 154 kuş türünün yaşadığı tespit edildi. Meşe ve gürgen ağaçlarından oluşan yeşil alan popülasyonu sayesinde kent gezine kısa bir mola verebilir ve doğanın yaydığı mis gibi kokuyu içine çekebilirsin. Zaman zaman çeşitli etkinliklerin de düzenlendiği bir alan olan tabiat parkında eğer bu faaliyetlere denk gelebilirsen eğlenceli zaman geçirebilirsin. Kamp yapma şansının da bulunduğu parkta, çadırını gösterilen yere kurarak, doğanın kollarına kendini bırakabilirsin. Parka 24 saat boyunca giriş yapabilirsin.

Sakarya Kent Park

Sakarya Kent Park, Sakarya'nın merkezinde bulunan ve ziyaretçilerine doğayla iç içe keyifli bir deneyim sunan bir dinlenme ve eğlence alanı. Park, modern tasarımı, yeşil alanları ve çeşitli aktiviteleriyle hem yerel halkın hem de şehre gelen ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Yaklaşık olarak 4 bin metrekarelik yürüyüş alanı ile dikkat çeken park, özellikle kentin hızından uzaklaşmak ve biraz yavaşlamak istersen harika bir seçenek olabilir. Hemen yanı başında yer alan Çark Deresi’nin suları ile huzur bulabilir, ağaçların gölgelerinde serinleyebilirsin.

Ekran görüntüsü 2024-07-08 004446.jpg
Ekran görüntüsü 2024-07-08 004446.jpg

Uzun Çarşı

Sakarya Uzun Çarşı, Adapazarı’nın en güzel noktaları arasında yer alıyor. Bu çarşı, Osmanlı döneminde kuruldu ve Cumhuriyet döneminde de gelişerek bugünkü halini almayı başardı. Uzun Çarşı, adından da anlaşılacağı gibi uzun bir sokak üzerinde yer alır ve her iki tarafında da çok sayıda dükkan, kafe, restoran, pastane, hediyelik eşya, kitap, giyim, ayakkabı, kuyumcu, elektronik, çiçek, oyun, spor, müzik, sanat, kültür ve daha birçok sektörden işletme bulunur. Çarşı, Sakarya'nın en canlı ve hareketli yerlerinden birisi olduğu için burada hem alışveriş yapabilir, hem de lezzetli yemeklerin ve tatlıların tadını çıkarabilirsin. Uzun Çarşı, aynı zamanda Sakarya'nın tarihi ve kültürel mirasını da yansıtması açısından kent kimliğinde önemli bir yere sahip.

Orhan Camii

Osmanlılar döneminin Adapazarı’ndaki en önemli eserlerinden birisi de Orhan Camii. Adını Osmanlı Devleti’nin ikinci hükümdarı olan Orhan Bey’den alan camii, henüz Adapazarı yeni kurulmaya başladığı zamanlarda yaptırıldı. Ancak zamanla eskiyen ve yıkılmaya yüz tutan cami Sultan Abdülhamit döneminde yerinde yeniden inşa edilir. Minaresine de tarih olarak Hicri 1316 ila 1318 (1893-1894) yılları bilgisi eklenir. Kiremit çatılı olan caminin tek minaresi bulunuyor. Ancak bu minare Adapazarı’nda 1967 yılında gerçekleşen büyük deprem sonunda yıkıldı. Ertesi yıl yeniden inşa edilen minare 1999 depremi sonrasında restore edildi ve günümüze kadar gelmeyi başardı. Orhan Cami yapısı ile etkileyici ve farklı bir yansıması olan yerler arasında bulunuyor. İlk cami günümüze ulaşamasa da yine Osmanlılar içerisinden bir hükümdar tarafından ibadethane yeniden yaptırıldı ve günümüze kazandırıldı.

Ekran görüntüsü 2024-07-08 004446.jpg
Ekran görüntüsü 2024-07-08 004446.jpg

Tarihi Çark

Eski zamanlardan beri kullanılan ve günümüzde turistik bir yer olan Tarihi Çark, bugün birçok kişinin merakını cezbediyor. 1581 yılında değirmen için yapılan çark, yaklaşık olarak 150 yıl boyunca bu amaçla hizmet verdi. 1730’lu yıllara gelindiğinde ise su taşıma amacıyla yeniden düzenlendi ve bu da kullanılma amacını değiştirdi. Tarihi Çark Adapazarı Kent Park içerisinde turistlerin ilgisi ile karşılaşıyor. Tarihi Çark, hem kültürel hem de doğal bir güzellik sunan bir yer. Çarkın yanında yürüyüş yapabilir, fotoğraf çekebilir, parkın diğer imkanlarından yararlanabilirsin. Çarkın dönüşünü izlerken, Adapazarı’nın geçmişine ve bugününe tanıklık edebilirsin.

Taşkısığı Gölü

Adapazarı’nda doğa ile bütünleşmek isteyenlerin ilk adresi olan Taşkısığı Gölü, doğa turizmi, piknik ve amatör balıkçılık için ideal bir yer olarak biliniyor. Göl, Poyrazlar Gölü’nün 5 km kuzey batısında, Küçük Akgöl’ün 2 km batısında yer alıyor. Göl suları yazın çekilir ve kışın genişler. Gölde çok çeşitli balık türleri yaşıyor. Burada, kadife, turna, tatlı su levreği, yayın, tahta, aynalı sazan, gümüş havuz balığı, kızılkanat, çapak, sazan ve kerevit balıkları bulunabiliyor. Taşkısığı Gölü, Sakarya’nın doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Gölün adı, çevresinde bulunan taş ocağı ve kireç fabrikalarından geliyor. Bu fabrikalar, gölün kirlenmesine neden olduğu için göl, koruma altına alındı. .

Ekran görüntüsü 2024-07-08 004446.jpg
Ekran görüntüsü 2024-07-08 004446.jpg

Seyyid Karaman Baba Türbesi

Seyyid Karaman Baba Türbesi, Adapazarı ilçe sınırlarında yer alan tarihi ve manevi bir mekan. Horasan Erenleri ve Alp Erenleri arasında bulunan Seyyid Karaman Baba’nın asıl adı Can Baba olarak biliniyor. Hacı Bektaş Veli tarafından kendisine Kara lakabı verildiği rivayet edilen Tür. Kara elbise ve külah giydiği için bu isimle anılmaktadır. Ayrıca Peygamber soyundan geldiği için Seyyid unvanına da sahiptir. Seyyid Karaman Baba, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması için büyük çaba gösterdi. Erzincan’da bir süre kaldıktan sonra Sakarya’ya geldi ve burada savaşırken şehit oldu. Bu nedenle türbesi de Adapazarı’nda yer alıyor. Türbe, sade bir mimariye sahip. İçinde Seyyid Karaman Baba’nın sandukası ve birkaç mezar daha yer alıyor. Seyyid Karaman Baba Türbesi, inanç turizmi açısından önemli bir ziyaret noktası haline geldi. Türbeye gelen ziyaretçiler, Seyyid Karaman Baba’dan hayır dua almak, dilek dilemek ve adak adamak için gelirler. Etrafında ağaçlar, çiçekler ve kuşlarla dolu bir doğa manzarası yer alan türbeyi ziyaret edebilir ve manevi olarak huzurlu bir an geçirebilirsin. 

bottom of page